Co je vizuální gramotnost? 4 dovednosti vizuální gramotnosti

Zdá se, že někteří lidé mají talent pro odvozování důležitých zpráv z vizuálních obrazů. Říká se, že takoví lidé mají vysokou vizuální gramotnost, což je stále více studovaná oblast kritického myšlení.

Co je vizuální gramotnost?

Vizuální gramotnost je schopnost odvozovat informace a význam z vizuálních materiálů. Vizuální gramotnost a vizuální myšlení lze aplikovat na všechny druhy vizuálních médií, včetně ilustrací, grafů, infografiky, animací, vizuálního umění a filmů. Schopnost vidět účel a informace v těchto typech obrázků je známkou vizuální informační gramotnosti.

Termín „vizuální gramotnost“ pochází od Johna Debese, zakladatele sdružení Institute of Visual Literacy Association. Dnes mnoho současných vzdělávacích společností, jako je International Visual Literacy Association, obhajuje výuku vizuální gramotnosti jako součást vyváženého kurikula pro dnešní studenty. V roce 2011 Asociace vysokoškolských a výzkumných knihoven zavedla standardy kompetencí vizuální gramotnosti pro vysokoškolské vzdělávání. Journal of Visual Literacy je butiková publikace, která se věnuje pokrytí smysluplných obrázků v multimédiích, komunikaci a vzdělávání. Prostřednictvím těchto a dalších institucí se vizuální gramotnost těší zvýšenému postavení jako předmět hodný studia a výuky.

Proč je vizuální gramotnost důležitá?

Ve vysoce vizuální kultuře jednadvacátého století proniká vizuální obsah do všech koutů života. Zpracování vizuálního jazyka a odvození významu obrazů se stalo zásadní pro celkovou mediální gramotnost člověka. Vizuální zprávy se běžně objevují v následujících případech:

  • Zpravodajská média : Používání obrázků se v novinách a časopisech stále rozšiřuje, zvláště když infografiky nahrazují určité bloky textu.
  • Ocenění umění : Obrazy, kresby a sochy jsou formy vizuální komunikace. Ať už navštěvujete Metropolitní muzeum umění v New Yorku, chodíte na kurz dějin umění nebo se jen díváte na kresbu pastelkou od dítěte, můžete si odemknout požitek z umění tím, že budete přemýšlet o vizuálních poselstvích, které sděluje.
  • Ikony a nápisy : Ikony – ať už se jedná o značky ulic nebo telefonní aplikace – jsou vizuální reprezentace slov a pojmů. Musíte být vizuálně gramotní, abyste porozuměli zprávám, které tyto ikony sdělují.
  • Mezilidská komunikace : Když se díváte na tvář nebo řeč těla jiné osoby , využíváte své vlastní vizuální gramotnosti, abyste vyvodili závěry o záměrech a emocionálním stavu této osoby.

4 Základní dovednosti vizuální gramotnosti

Plná vizuální gramotnost vyžaduje několik schopností.

1. Interpretace vyprávění : Vizuálně gramotný člověk se může podívat na mnoho typů ilustrací nebo filmů a být schopen interpretovat příběh, a to i bez použití slov nebo zvuku.

2. Interpretujte emoce : Vizuálně gramotní lidé dokážou interpretovat emoce a záměr na základě studia výrazů obličeje a řeči těla.

3. Rozpoznejte vzory : Vizuálně gramotný člověk dokáže rozpoznat vzory a motivy ve vizuálních médiích.

4. Myslete abstraktně : Hodně vizuálního jazyka zahrnuje symboliku. Vizuálně gramotný člověk se může podívat na obrázek a pochopit, že jeho význam může přesahovat jeho doslovný tvar.