Jak funguje autonomní nervový systém

Autonomní nervový systém reguluje velkou část nevědomé činnosti těla, jako je srdeční frekvence, krevní tlak a trávení.

Co je autonomní nervový systém?

Autonomní nervový systém je segment periferního nervového systému, který řídí nevědomé akce. Autonomní nervový systém řídí kardiovaskulární systém, trávicí systém, močový systém a reprodukční systém.

Mezi mnoha procesy funkce autonomního nervového systému zahrnují regulaci srdeční frekvence, tělesné teploty, krevního tlaku, dýchání a dýchání. Autonomní nervový systém také usnadňuje trávení a řídí močení a defekaci. Je zodpovědný za stimulaci sexuálních reakcí a sekreci hormonů.

Jak funguje autonomní nervový systém?

Autonomní nervový systém spolupracuje s centrálním nervovým systémem na řízení homeostázy. Autonomní nervový systém z velké části pracuje s primitivními částmi mozku v mozkovém kmeni, včetně dřeně. Synapse mezi neurony a nervovými vlákny v mozkovém kmeni se spojují s těmi v míše a posílají do těla autonomní zprávy. Také interagují se senzorickými neurony nebo aferentními neurony, aby posílali informace zpět do mozku.

Neurověda ukazuje, že autonomní nervový systém používá acetylcholin (ACh) jako svůj primární neurotransmiter. Tento neurotransmiter se zaměřuje na receptory na axonech hladkého svalstva, jako je srdeční sval, a sleduje vazokonstrikční cesty do různých částí těla.

3 divize autonomního nervového systému

Autonomní nervový systém se skládá ze tří částí. Každá divize zahrnuje ganglion, skupiny ganglií nebo nervových těl, které spolupracují při plnění určité funkce. Tyto tři divize zahrnují:

  • Sympatický nervový systém : Sympatický nervový systém reguluje reakce těla na boj nebo útěk. Tyto reakce mohou zahrnovat zvýšení srdeční frekvence a průtoku krve, dilataci krevních cév, aktivaci potních žláz, močení a sekreci hormonů, jako je epinefrin nebo adrenalin a noradrenalin. Jeho odtok do těla se nachází v hrudní a bederní oblasti míchy.
  • Parasympatický nervový systém : Parasympatický oddíl se stará o pravidelné tělesné funkce a udržuje homeostázu. Tento systém zahrnuje sakrální míchu a hlavové nervy, které spojují mozek s orgány v celém těle. Nervus vagus, hlavový nerv, se větví do vagových kmenů a spojuje se s mnoha orgány, včetně srdce, plic, ledvin, jícnu a žlučníku. Mezi další parasympatické výtoky patří okulomotorický nerv, lícní nerv a glosofaryngeální nerv.
  • Střevní nervový systém : Střevní nervový systém řídí gastrointestinální funkci. Reguluje vnitřnosti neboli vnitřní orgány trávicího traktu, které probíhají z úst přes řitní otvor. Střevní oddělení úzce spolupracuje se sympatickým a parasympatickým oddělením na kontrole všech aspektů trávení.

Co je autonomní dysfunkce?

Autonomní dysfunkce, známá také jako dysautonomie nebo autonomní neuropatie, je stav, kdy základní funkce autonomního nervového systému nejsou schopny správně fungovat. Poškození nervů zasahuje do zpráv mezi mozkem a autonomním nervovým systémem, což vede k neschopnosti regulovat funkce, jako je tělesná teplota a srdeční frekvence. Stavy a nemoci včetně hypertenze, cukrovky, lupusu, Sjogrenova syndromu a Chronovy choroby mohou způsobit dysautonomii a některé příznaky mohou být chronické.