Kde se vzal shilajit a proč je o něj takový zájem?

Shilajit je přírodní látka, která se nachází v horských oblastech, především v Himalájích, ale také v pohořích Altaj, Kavkaz a dalších. Tato pryskyřičná hmota vzniká dlouhodobým rozkladem rostlinného materiálu a dalších organických látek v horských skalách. Během tisíců let dochází k hromadění minerálů a bioaktivních sloučenin, které činí shilajit tak cenným. Shilajit se sklízí z trhlin v horách, kde vytéká jako hustá, tmavá hmota. Po sběru se čistí a zpracovává do různých forem, jako jsou pryskyřice, prášky, kapsle nebo Shilajit guma.

Důvody zájmu o shilajit

Bohatý obsah minerálů a bioaktivních látek:

Shilajit obsahuje více než 85 minerálů ve formě iontů, což usnadňuje jejich vstřebávání do těla. Dále obsahuje kyselinu fulvovou a humínové kyseliny, které mají významné zdravotní přínosy.

Tradiční použití v ajurvédě:

Shilajit je po staletí používán v ajurvédské medicíně pro své široké spektrum léčebných vlastností. Tradičně se využívá k podpoře energie, vitality, imunity, a jako tonikum pro celkové zdraví.

Podpora energie a vitality:

Shilajit je známý pro své schopnosti zvyšovat energetickou hladinu a vytrvalost. To je obzvláště ceněno sportovci a lidmi s aktivním životním stylem.

Antioxidační vlastnosti:

Kyselina fulvová a další složky shilajitu mají silné antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a podporují zdravé stárnutí.

Zlepšení kognitivních funkcí:

Některé studie naznačují, že shilajit může podporovat zdraví mozku, zlepšovat paměť a kognitivní funkce, což je důležité pro prevenci neurodegenerativních onemocnění.

Podpora reprodukčního zdraví:

Tradiční použití zahrnuje zlepšení mužské plodnosti a zvýšení hladiny testosteronu, což přispívá k lepšímu reprodukčnímu zdraví.

Rostoucí zájem o přírodní a holistické léčby:

S rostoucím zájmem o přírodní a holistické léčebné metody je shilajit stále více vyhledávaný jako alternativa k syntetickým lékům. Jeho široké spektrum přínosů přitahuje zájem lidí hledajících přírodní způsoby podpory zdraví.

Podpora imunitního systému:

Shilajit má imunomodulační vlastnosti, které podporují zdraví imunitního systému a zvyšují odolnost organismu proti nemocem.

Shilajit je přírodní látka s bohatou historií a širokým spektrem zdravotních přínosů, což vysvětluje, proč je o něj takový zájem. Jeho tradiční použití v ajurvédské medicíně, bohatý obsah minerálů a bioaktivních látek a schopnost podporovat energii, kognitivní funkce, imunitu a reprodukční zdraví činí shilajit vyhledávaným doplňkem stravy pro mnoho lidí po celém světě. V tuzemsku je vám shilajit dostupný díky eshopu Kratomworld.cz, který nabízí také kvalitní kratom.