Seznamte se s nejvyššími stromy na světě

Stromy sekvoje, druh pocházející z malé podčásti pobřeží Kalifornie a Oregonu ve Spojených státech, jsou jedny z nejvyšších a nejstarších žijících stromů na planetě.

Co jsou stromy sekvoje?

Sekvoje (vědecký název Sequoia sempervirens ) jsou druh stromu, který se vyskytuje na severozápadním tichomořském pobřeží Spojených států amerických, konkrétně v severní Kalifornii a Oregonu. Mezi další běžné názvy sekvojí patří sekvoje kalifornské, pobřežní sekvoje, obří sekvoje a kalifornské pobřežní sekvoje.

Sekvoje jsou odolným druhem stromu, který může dorůst až do výšky 350 stop a často se dožívá 1200 až 1800 let (ale někdy i déle než 2000 let) a je vysoce odolný vůči hnilobě a chorobám. Tato odolnost vůči hnilobě je způsobena vysokým obsahem tříslovin ve dřevě, jejich masivní velikostí a kyselým charakterem jejich mělkého kořenového systému, který odstraňuje konkurenční druhy z lesní půdy. Vzrostlé stromy odolají silnému větru, suchu a dokonce i požáru díky husté kůře sekvoje s minimem pryskyřice.

Kde rostou sekvojové stromy?

Sekvoje rostou výhradně na centrálním a severním tichomořském pobřeží Spojených států, od centrální Kalifornie po jižní Oregon. Sekvoje rostou v úzkém prostoru, vždy do 50 mil od pobřeží Tichého oceánu, což poskytuje ideální podmínky pro růst kalifornských druhů sekvojí, včetně mírných teplot, vydatné mlhy a vydatných srážek.

Pobřežní sekvoje jsou endemické v Severní Americe, ačkoli tento druh byl záměrně zavlečen do oblasti Whakarewarewa Forest na Novém Zélandu, kde vzkvétaly. Jiné sekvojové háje existují mimo jiné v Itálii, Portugalsku, Spojeném království a Jižní Africe.

Jak sekvoje ovlivňují klima?

Kalifornské pobřežní sekvoje jsou kritickou součástí ekosystému, protože jejich husté baldachýny slouží jako stanoviště pro mnoho ptáků. Pobřežní sekvoje také absorbují značné množství oxidu uhličitého ze zemské atmosféry, až 250krát více uhlíku než většina ostatních stromů. Je to částečně kvůli jejich obrovské velikosti a částečně kvůli skutečnosti, že jedna sekvoje plodí několik klonovaných stromů, než zemře.

Sekvoje rostou velmi pomalu, ale druh se snadno regeneruje. Popadlý strom často slouží jako hostitel pro nové stromky sekvoje. Obnova biotopu sekvoje vyžaduje ochranu starších stromů, které mohou sloužit jako hostitelé pro budoucí generace.