Udržitelnost potravin: Podpora udržitelných zemědělských postupů

Hnutí za udržitelnost potravin si klade za cíl řídit globální potravinový systém moudře a eticky. Bere ekologické důsledky současného globálního potravinového systému a navrhuje lepší způsob, jak nakládat s přírodními zdroji pro populace a planetu jako celek.

Co je udržitelnost potravin?

Udržitelnost potravin zahrnuje širokou škálu dietetických a zemědělských postupů, aby současné i budoucí generace měly dostatek jídla. To znamená přijmout v širokém měřítku udržitelnou produkci potravin a zemědělské postupy a zároveň celosvětově snížit potravinovou nejistotu prostřednictvím osobních stravovacích návyků. Udržitelnost potravin závisí na individuálním i kolektivním jednání.

Proč je udržitelnost potravin důležitá?

Cílem udržitelnosti potravin je zajistit, aby celá světová populace měla přístup ke spoustě potravin jak nyní, tak i v daleké budoucnosti. Podporuje potravinovou bezpečnost plněním různých cílů udržitelného rozvoje. Jako malá součást širšího hnutí za udržitelnost životního prostředí se zaměřuje na zachování biologické rozmanitosti v globálních ekosystémech. Kromě toho se snaží zmírnit změnu klimatu snížením emisí skleníkových plynů v potravinářském průmyslu. Udržitelnost potravin představuje výhody pro osobní i veřejné zdraví a také pro planetu.

7 způsobů, jak podpořit udržitelnost potravin

Udržitelnost potravin vyžaduje širokou vládní činnost; hnutí může také těžit z osobních rozhodnutí konzumovat potraviny zodpovědněji. Pokud chcete přispět k hnutí za udržitelnost potravin, zde je sedm návrhů, jak začít:

1. Kupujte místní potraviny . Čím blíže je k vám farma nebo zemědělská půda, tím kratší vzdálenost musí vaše jídlo urazit letadlem, vlakem nebo automobilem. To znamená snížení emisí uhlíku . Zaměřte se na nákup na místních farmářských trzích nebo se zeptejte svého obchodu s potravinami, zda skladují více místních potravin.

2. Zapojte se do aktivismu . Jediný člověk může udělat tolik, aby měl dopad na životní prostředí, ale lidé mohou lobbovat za změnu v širším měřítku. Najděte iniciativy, na kterých vám záleží a které aktivně pracují na dosažení udržitelnějších potravinových systémů nebo na snížení uhlíkové stopy vaší komunity ovlivňováním veřejné politiky.

3. Znát původ svého jídla . Pokud je to možné, vyhodnoťte každý prvek dodavatelského řetězce produktu. Zajistěte, aby každá společnost nebo farma zacházela dobře se svými zemědělskými dělníky, půdou a hospodářskými zvířaty. To znamená věnovat pozornost širším zvyklostem při využívání půdy (jako jsou pesticidy nebo hnojiva, která používají) a zjistit, zda se zapojují do spravedlivého obchodu a etických výrobních postupů. Požádejte o radu a informace od Ministerstva zemědělství USA (USDA), Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a dalších renomovaných institucí.

4. Praxe moderování . Podle téměř všech měřítek současné systémy produkce potravin dodávají v bohatých oblastech světa mnohem více potravin než v chudších oblastech. Dosažení udržitelnějšího zemědělského systému jako celku znamená, že každý musí jíst jídlo s mírou. Zkuste jíst o něco menší porce, abyste zabránili plýtvání jídlem .

5. Nakupujte sezónní potraviny . Při výběru výživných potravin zvažte nákup potravin, které jsou ve vaší oblasti sezónní. Produkty, které přicházejí do vašeho obchodu s potravinami mimo sezónu, pravděpodobně putovaly z velké dálky – to znamená mnohem vyšší uhlíkovou stopu, která poškozuje udržitelnost potravin.

6. Snižte plýtvání potravinami . Přispívat ke snížení ztrát jídla znamená, že se pro každého dostane více z celkové nabídky potravin. Vyhněte se získávání přebytečných potravin nebo plýtvání potravinami, které skončí v popelnicích a na skládkách. Pokud musíte potraviny raději vyhodit, než je zkonzumovat, dejte je pryč nebo pokud je to možné, zapojte se do kompostování .

7. Vyměňte maso, když můžete . Proces pěstování a prodeje živočišných produktů má mnohem vyšší uhlíkovou stopu než sklizeň zeleniny, ovoce, ořechů a luštěnin. Jíst udržitelnou stravu znamená nahradit kalorie, které byste získali z masa, jinými zdravými potravinami, které pocházejí ze Země. Zkuste nahradit vedlejší produkty živočišného původu vegetariánskými nebo veganskými alternativami – to se zdvojnásobuje jako příležitost prosadit věci v oblasti dobrých životních podmínek zvířat.