Vydejte se k některému z nejkrásnějších chorvatských vodopádů

Chorvatsko se vám možná nevybaví, pokud chcete navštívit nějaké známé vodopády, přesto vás může překvapit tím, jaké klenoty ukrývá. Tato země se pyšní jedním z nejkrásnějších pobřeží i mořem. Není to však pouze přímořská destinace. Těšit se zde můžete také na čarokrásná pohoří a nádherné přírodní scenérie. Patří sem i kouzelné vodopády, kterých má tato dovolenková země nespočet. Přinášíme vám tipy na návštěvu některých z nich. Zajistěte si ubytování chorvatsko, třeba na portálu ubytovanivchorvatsku.cz a vydejte se je poznat.

Národní park Plitvická jezera – Velký vodopád

Tento chorvatský národní park je velmi známý a představuje nejvíce navštěvovaný park této dovolenkové destinace. Kromě toho jej naleznete jako památku na seznamu UNESCO. Vodopády, které se zde nacházejí, tvoří 16 terasovitých jezer, jejichž součástí je více, než 90 vodopádů. Ty jsou různě velké. Naleznete zde několik kilometrů dřevěných lávek, které přímo vybízejí k procházkám. Vody místních vodopádů mění barvy od azurových odstínů až po barvu zelenou a modrou a to jak díky minerálnímu složení vody, tak i díky slunečnímu svitu.

Celá soustava je rozdělená do dvou částí na jezera horní a dolní. Vybrat si můžete některou ze zde připravených tras. Za návštěvu určitě stojí Velký vodopád, který naleznete v dolních jezerech. Má úctyhodnou výšku skoro 80 metrů. Díky ní ne nejvyšším vodopádem v zemi.

Národní park Krka – Skradinski Buk

Tento park je v Chorvatsku druhým nejvíce navštěvovaným parkem. Vodopády, které zde můžete navštívit, spadají do malých jezírek, která mají zelenou barvu jako smaragdy. Návštěva těchto vodopádů je rájem pro všechny milovníky přírody a všechny ty, kdo hledají klidný odpočinek.

Vodopády jsou tvořené travertinovými kaskádami, které se vytvářely po dlouhá staletí a to díky působení vody, která je bohatá na minerály. Mezi nejkrásnější patří právě Skradinski Buk, který naleznete na konci řeky. Je tvořený kaskádou celé řady menších vodopádů a jezer s azurově modrou barvou vody. Má velkou šířku. Na některých místech se blíží k 90 metrům. Patu vodopádu tvoří jezero, které má nádherně čistou vodu. Dokonce si v něm můžete i zaplavat. K vidění jsou i místní starobylé vodní mlýny, které vás přenesou do minulosti.

Užijte si čas, který vám dovolena chorvatsko nabízí.